Ügyészi Egyesületek Első Világtalálkozója


 

 

 

Az Ügyészek Országos Egyesülete és a Nemzetközi Ügyészi Egyesület (IAP) társrendezésében 2015. szeptember 9-10. napja között került megrendezésre Budapesten az Ügyészi Egyesületek Első Világtalálkozója (ÜEVT), melyre 24 országból több mint 40 külföldi vendég regisztrált.

 ÜEVT.jpg

 

A Világtalálkozó első napjának az a Hilton Szálloda adott otthont, ahol 20 évvel ezelőtt döntés született az IAP megalapításáról.

 

A megnyitó során köszöntőt mondott dr. Miskolczi Barna miniszteri biztos és dr. Eperjes Krisztián a Legfőbb Ügyészség főtitkára, majd az IAP alapító tagok egyike, Finkey Ferenc-díjasunk, Werner Róth IAP szenátor (Hessen tartomány nyugalmazott legfőbb ügyész helyettese) emlékezett vissza a 20 évvel ezelőtti eseményre.

 

A kétnapos konferencia előadói voltak:

  • Gerhard Jarosch (az IAP elnöke, az Osztrák Ügyésznők és Ügyészek Egyesületének elnöke),
  • Derk Kuipers (az IAP főtitkára),
  • Wendy M. Stephen (az IAP volt alelnöke, kanadai koronaügyész),
  • Carlos Donoso Castex (az IAP volt alelnöke, az Argentin Ügyészi Egyesület elnöke),
  • Oleksandr Shinalskyi (az IAP szenátora, az Ukrán Ügyészi Egyesület elnöke),
  • Roel Dona (a Holland Igazságügyi Dolgozók Egyesületének alelnöke),
  • Marina Matič Boskovic (a Szerb Ügyészi Egyesület alelnöke),
  • Elivera du Plooy (a Dél-afrikai Ügyészek és Kirendelt Jogi Képviselők Egyesületének elnöke),
  • dr. Misi Mária (az ÜOE ügyvezető alelnöke).

 

Az Igazságügyi Palotában megrendezett második napon került bejelentésre, hogy az IAP weboldalán a világ ügyészi egyesületeinek szóló aloldal indul.

 

A rendezvényen részt vett többek között Elizabeth Howe IAP főtanácsadó és Janne Holst-Hübner IAP főigazgató, James Hamilton korábbi IAP elnök, volt ír legfőbb ügyész, Harald Range német szövetségi legfőbb ügyész, illetve dr. Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész és dr. Kovács Tamás nyugalmazott legfőbb ügyész, dr. Hajdú Mária első ÜOE és IAP elnök, dr. Bócz Endre volt IAP alelnök is.

 

A konferencia sikerét jól mutatja, hogy a Portugál Ügyészi Egyesület jelen lévő elnöke bejelentette, hogy az egyesület megpályázza a második Világtalálkozó megrendezését. Azóta - a pályázatot elfogadva - az IAP meghirdette a 2016. május 31. és 2016. június 3. között megrendezésre kerülő 15. Európai Regionális Konferenciát, amelynek első 2 napján a 2. ÜEVT kerül lebonyolításra.

 

Az IAP a rendezvény színvonalas megszervezésért Egyesületünk részére Zürichben, a XX. Éves Konferenciáján elismerő oklevelet adományozott. Az elismerést Egyesületünket képviselő Takácsné dr. Diófási Ágnes az ÜOE nemzetközi alelnöke, az ÜEVT főszervezője vette át.

 

Ăźeev.png