Ügyészek Országos Egyesülete
MagyarEnglishDeutschland

 

 


A kezdetek előtt


 

 

 

... avagy az Országos Bírói és Ügyészi Egyesület


 

OBÜE logo.jpg

 

Az elsőként 1904-ben a nagyváradi törvényszék bírói kara által szorgalmazott országos egyesület 1907-ben alakult meg Országos Bírói és Ügyészi Egyesület néven. Az alakuló közgyűlésen elnökként Grecsák Károly kúriai bíró került megválasztásra. Egy évvel később az egyesületnek már 2742 tagja volt.


"A szervezet törvényszékenként alakult osztályokra tagolódott. Az igazgatóság a kezdetektől aktív tevékenységet fejtett ki: memorandumokat nyújtott be az igazságügy-miniszterhez a bírák és ügyészek kinevezésének reformja, az ügyvitel egyszerűsítése érdekében, s kérte, hogy az egyesület vonassék be a jogszabályok előkészítésébe.

 

A OBÜE céljai között szerepelt jóléti intézmények, a tagok gyermekei tanulmányainak segítésére internátusok létesítése, a lakáspénzből történő törlesztés révén családi házak építése, külön pénzintézet szervezése, betegsegélyező egyesület létrehozása, saját lap kiadása. Ennek eredményeként 1909-ben meg is jelent az egyesület Hivatalos Értesítője, majd 1915-től a Bírák és Ügyészek Lapja. Az egyesület szervezésében kerültek megszerzésre 1910-ben a budai Kis-Svábhegyen olyan telkek, ahol - a bírák és ügyészek telepén - 25 családi ház és 12 3-4 szobás lakrész készült el. 1912-ben itt épült fel a bírói és ügyészi pályán szolgálók fiai számára is egy 80 fős internátus, Debrecenben pedig 1915-ben kezdte meg működését egy otthon 20 diák számára."

 

(Részlet dr. Nánási László "A magyar királyi ügyészség története" című könyvéből.)

 

OBÜE-bélyeg.jpg