Sporttevékenység


 

 

A sporttevékenységünkről általában

Nemzetközi sporttalálkozók

Hazai sporttalálkozók

Országos Ügyészségi Főzőverseny

 



A sporttevékenységünkről általában

 

Az Ügyészek Országos Egyesületének Alapszabálya 19. §-ában meghatározza a sport ügyvivő által elvégzendő faladatokat, iránymutatást adva egyúttal az Egyesület sport tevékenysége tekintetében.

Ennek megfelelően Egyesületünk e tevékenységi körében:

  • támogatja és szervezi a nemzetközi sporttalálkozókat,
  • a regionális sporttalálkozók hagyományait megőrizve azokat továbbfejleszti, felkérésre részt vesz az Országos Ügyészségi Sporttalálkozó megszervezésében,
  • a tagozatok kezdeményezéseit támogatja, és más tagozatokkal megismerteti,
  • versenyek szervezésével lehetőséget teremt az egyesület tagjainak, családtagjainak sportolására.

Egyesületünk sportügyvivője dr. Bűdi László.

 


 

Nemzetközi sporttalálkozók 

 

NemzetkĂśzi sporttalĂĄlkozĂłk.jpg

 

Egyesületünk nemzetközi kapcsolatait nemcsak a szűkebb értelemben vett nemzetközi tevékenysége keretében építi, ápolja, hanem a sporttevékenységén keresztül is.

A kétoldalú kapcsolataink közül kiemelkedik az 1991 óta a Német Szövetségi Legfőbb Ügyészség Sportegyesületével fennálló kapcsolatunk. A Karlsruheban szervezett német igazságügyi teremlabdarúgó tornára 1993 óta minden évben meghívást kap Egyesületünk, - az első éveket leszámítva - egyedüli külföldi csapatként. A német-magyar sportkapcsolatunk példaértékű egész Európában.

Emellett rendszeresen megmérkőzik futballcsapatunk a román és a szlovák kollégákkal, de többször talákoztunk az osztrák, az olasz és az ukrán kollégákkal is.

A kétoldalú sporttalálkozók mellett 2012 óta kétévente Egyesületünk rendezi a Négy Nemzet Ügyészeinek Futballtornáját.     

 

A német-magyar sportkapcsolatról

Kétoldalú sportkapcsolatainkról

 A Négy Nemzet Ügyészeinek Futballtornájáról

 


 

Hazai sporttalálkozók 

 

SporttalĂĄlkozĂłk.jpg

 

A Dunán inneni megyék első sporttalálkozójukat 1980-ban Szolnokon rendezték meg.

Ezt követően minden évben más-más megye szervezésében kerül megrendezésre a háromnapos sporttalálkozó, melyen 15-17 csapat, a Dunán inneni megyéken kívül a Legfőbb Ügyészség, Pest megye és a Központi Nyomozó Főügyészség (korábban a Katonai Ügyészség) vesz részt.

A rendezvényen a csapatok hagyományosan atlétikai számokban (futás, távolugrás, súlylökés), asztaliteniszben, tollaslabdában, úszásban, röplabdában és labdarúgásban mérhetik össze tudásukat. Ma már a sporttalálkozók programjában rendszeresen szerepel - a korábban kocsmai sportágaknak nevezett - csocsó és darts is. Különleges színfoltot jelent a csapatvezetők versenye.

A 40 év során évről-évre találkozó csapatok között több olyan klasszikus párharc alakult ki, mely minden alkalommal kiélezett, de a fair play szellemében játszott mérkőzésekkel szórakoztatják a rendezvény mintegy 300 fős közönségét.

 

A Dunántúli Sporttalálkozó a Dunán inneni megyék sporttalálkozójához képest fiatalabb rendezvény. Kezdetben külön került megrendezésre az észak-dunántúli, s külön a dél-dunántúli találkozó.

Az egynapos észak-dunántúli sporttalálkozón a családtagok is részt vettek, s ők külön versenyeken mérkőzhettek meg egymással.

A két- vagy háromnapos dél-dunántúli sporttalálkozó különlegessége az volt, hogy azon nemcsak az ügyészségi alkalmazottak, de a bírósági, ügyvédi, a közjegyzői kar képviselői is részt vehettek.

A mai Dunántúli Sporttalálkozókon már csak a 9 dunántúli megye ügyészségeinek és a Legfőbb Ügyészség csapatai versengenek.

 

A két regionális sporttalálkozók sorát 2004 óta 5 évente az Országos Ügyészségi Sporttalálkozó szakítja meg. A Legfőbb Ügyészség által szervezett sporteseményen mintegy 500 ügyészségi alkalmazott méri össze tudását. Az első országos sporttalálkozót 2004-ben a Katonai Ügyészség, a másodikat 2009-ben a Pest Megyei Főügyészség, a harmadikat 2014-ben, illetve a negyediket 2019-ben a Fővárosi Főügyészség csapata nyerte meg.

 

Az Egyesület tagozatai által szervezett megyei és regionális sportrendezvényekhez a Tagozati Alap nyújt külön támogatást.   

 

Országos Ügyészségi Sporttalálkozókról

2014     2019 


A Dunán inneni sporttalálkozókról

2011     2012     2013     2015     2016     2017     2018


A Dunántúli sporttalálkozókról

2011     2012     2013     2015     2016     2017     2018


A tagozati sportrendezvényekről

 


 

Országos Ügyészségi Főzőverseny

 

fv2016_1.JPG

 

Az Országos Ügyészségi Főzőversenyen a szervezeti egységekből, csoportokból alakuló csapatok hagyományosan saját maguk választott, általuk hozott alapanyagokból készülő étellel neveznek, melyet nyílt tűzön, bográcsban - az utóbbi években már grillen - kell elkészíteniük. 

Az elkészült étkeket neves mesterszakácsokból és felkért ügyészségi vezetőkből álló zsűri  véleményezi.

A jó hangulatú rendezvényen a legfinomabbnak és leggusztusosabbnak ítélt ételért járó vándorkupát a győztes csapat többszáz kolléga előtt veheti át.

 

Részletek és eredmények a korábbi évek főzőversenyeiről

2007     2008     2011     2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019    2022    2023