Kulturális tevékenység


 

 

A kulturális tevékenységünkről általában

Alkotó ügyészek - Ügyészségi alkotók

A 2015. évi Novellaíró pályázatunk győztesei

Novellaíró pályázat 2020

Kulturális ajánlatok tagjainknak

 



A kulturális tevékenységünkről általában

 

Az Ügyészek Országos Egyesületének Alapszabálya 18. §-ában meghatározza a kulturális ügyvivő által elvégzendő faladatokat, iránymutatást adva egyúttal az Egyesület kulturális tevékenysége tekintetében.

Ennek megfelelően Egyesületünk e tevékenységi körében:

  • lehetőséget teremt az egyesület tagjai irodalmi, képzőművészeti és egyéb művészeti tevékenységének megismerésére,
  • támogatja a szabadidő kultúrált eltöltésére irányuló kezdeményezéseket,
  • felkutatja és megismerteti az egyesület tagjai és családjuk üdülési lehetőségeit, ennek érdekében az Ügyészek Nemzetközi Egyesülete társországai ügyészi szervezeteitől információkat szerez a külföldi üdülés lehetőségeiről is,
  • kulturális rendezvényeket rendez, szervez és támogat.

 

Egyesületünk kulturális tevékenyégét alapvetően a 23 tagozatban fejti ki. Ennek keretében országszerte számos kulturális rendezvényt szervezünk, például

  • kirándulásokat,
  • múzeum- és színházlátogatásokat,
  • családi napokat,
  • nőnapi rendezvényeket, 
  • mikulás ünnepségeket,
  • egyéb tematikus közösségi rendezvényeket.   

 

Egyesületünk központilag - részben kulturális ügyvivőjén keresztül - 

  • felkutatja és megismerteti az egyesület tagjai és családjuk kedvezményes üdülési lehetőségeit, 
  • tagságunk felé közvetlen színházi, koncert és egyéb kulturális ajánlatokat továbbítunk,
  • több, országos projektet indított útjára (melyek közül néhányról az alábbiakban olvashat).

 


 

Alkotó ügyészek - Ügyészségi alkotók

 

 

AlkotÃģ ÞgyÃĐszek kiÃĄllítÃĄs.JPG

 

 

Az Ügyészek Országos Egyesülete mindig fontosnak tartotta, hogy bemutassa képzőművészeti tevékenységet folytató ügyészségi alkalmazottakat, egyúttal teret engedjen megjelenésüknek. Ezen cél által vezérelve, dr. Fazekas Géza, az ÜOE kulturális ügyvivőjeként felkereste az ügyészségi szervezetben dolgozó, azonban művészeti tevékenységet is kifejtő kollégákat. Gyűjtőmunkája eredményét látva 2005. november 2-4. napján került megrendezésre a Kriminálexpo keretében az első „Alkotó ügyészek – ügyészségi alkotók” kiállítás. A kiállítás beharangozásaként útjára indította az Ügyészek Lapjában interjúsorozatát, mely közel hozza tagságunkhoz, az olvasókhoz alkotó kollégáink művészetét. 

 

Alkotó ügyészekről és ügyészségi alkotókról

 


 

A 2015. évi Novellaíró pályázatunk győztesei

 

Az Ügyészek Országos Egyesülete megalakulásának 25. éves évfordulója alkalmából 2015. évben novellaíró pályázatot hirdetett.

A pályázatra a beadási határidőig 120 pályamű érkezett.

Az Ügyészek Országos Egyesülete által felkért háromfős zsűri tagjai maguk is elismert novellisták, írók voltak: dr. Lőrinczy Judit, dr. Benczúr Csaba, dr. Fürcht Pál Zsolt.

A zsűri az alábbi döntést hozta:

 

I. helyezett:

Zay Péter: Aurea mediocritas  

»elolvasom


II. helyezett:

Dr. Farkasdy Róbert: Zöld nyolcas 

»elolvasom

 

III. helyezett:

Dr. Kamarás Katalin: Szombat, amikor hétfő helyett péntek volt 

»elolvasom

 

A helyezettek az Igazságügyi Palota Dísztermében 2015. november 19. napján megrendezett ünnepi küldöttgyűlésen vehették át díjaikat.

A díjak átadását követően a résztvevők az első helyezést elért novellát Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színművésznő kiváló előadásában hallgathatták meg.

A díjazott, illetve a zsűri által kiválasztott további novellák az Ügyészek Lapja 2016. évi különszámában jelentek meg.

 


 

Novellaíró pályázat 2020

 

ÜOE Novellaíró pályázat 2020.png

 

A pályázat tematikája: Az ügyész, aki a munkáját hivatásnak tekinti, nem csupán dolgozik, hanem életformát, attitűdöt választ. Minden hivatást gyakorló számára eljön a nap, amikor a hivatásába vetett hite megrendül. E mélypontról valaki vagy feláll és megőrzi az elhivatottságát, a kedvét, vagy úgy dönt, hogy a hivatás is csak munka, „dologidő”, amin túl kell lenni, napról napra. Az ügyek mögött azonban mindig emberek és konfliktusok rejlenek – vajon elegendő a szokásos ügymenet rutinjával megoldani?

A pályázatnak nem célja az ügyészi munkavégzés jogszabályszerű, hiteles ábrázolásának elvárása, ugyanakkor a kiírásban rejlő konfliktus irodalmi feldolgozásánál előnyt élveznek azok a történetek, amelyek elsősorban az ügyészi hivatásban felmerülő problémákkal foglalkoznak.

A tematika figyelembe vételével magyar nyelvű, eredeti, másutt meg nem jelent (illetőleg le nem szerződött) történeteket várunk, amelyek játszódhatnak hazánkban, külföldön, de akár – a maga belső logikája szerint felépített – kitalált világban, múltban, jelenben és jövőben egyaránt. A pályázó szavatol azért, hogy a beküldött pályamunka a sajátja, arra harmadik személy semmilyen jogot nem formál. Egy szerző korlátlan számú novellával nevezhet. Társszerzőséget is elfogadunk. Pályázhat minden magában kedvet érző író, függetlenül attól, hogy jelent-e már meg irodalmi írása. A pályázatból ki van zárva az a mű, amely az egyesület által meghirdetett korábbi, 2015. évi novellaíró pályázaton már benyújtásra került.

Terjedelmi megkötés: legalább 10 000, legfeljebb 30 000 leütés (szóközökkel együtt). A terjedelmi korlátokat megsértő pályaműveket a zsűri nem értékeli.

Nevezési díj nincs.

A pályaművek beküldési határideje: 2020. augusztus 31. napja.

A pályázat eredményhirdetésére az Ügyészek Országos Egyesülete megalakulásának 30 éves évfordulója alkalmából rendezendő ünnepi küldöttgyűlésen kerül sor Budapesten, amelyre a helyezést elérő pályázók külön meghívást kapnak.

Díjazás:

- az első helyezett díja: 100 000 Ft,

- a második helyezett díja: 75 000 Ft,

- a harmadik helyezett díja: 50 000 Ft,

mely a pályázó választása szerint ajándékutalvány vagy pénzösszeg.

A zsűri fenntartja magának azt a jogot, hogy a pályaművek értékelésének függvényében ne ossza ki valamennyi díjat vagy megosztott díjazással éljen.

A pályázó – helyezés elérése esetén – a pályamű benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy az Ügyészek Országos Egyesülete a novellát megjelentesse az Egyesület kiadványában és annak honlapján, az Ügyészek Lapjában és az ugyeszeklapja.hu oldalon, továbbá az Egyesület honlapján (ugyeszek.hu) is, amelyért a szerző – a pályamű díjazásán kívül – további anyagi ellentételezést nem támaszt. A zsűri fenntartja magának azt a jogot is, hogy amennyiben a helyezetteken kívül további, díjazásra nem, de megjelentetésre alkalmas novellát talál a pályaművek között, azok szerzőivel külön, az esetleges, Ügyészek Lapjában és annak honlapján, valamint az Egyesület honlapján történő közlés érdekében felveszi a kapcsolatot.

Megjelentetés esetén az Ügyészek Lapjának Szerkesztősége fenntartja magának a jogot arra, hogy a pályaműveket – a szerző közreműködésével – megszerkessze, illetőleg korrektúrázza. A szerzőnek – megjelenés esetén – jogában áll az eredeti (polgári) neve helyett olyan írói álnevet választani, amely mások érdekeit nem sérti.

A pályaműveket elektronikus úton várjuk a következő e-mail címre: novellairopalyazat2020@gmail.com

A pályázat jeligés, ami azt jelenti, hogy két dokumentumot szükséges csatolni az érvényes pályázathoz:

1.) a pályaművet tartalmazó dokumentumot kérjük a szerző által kitalált jeligére átnevezni,

2.) az „adatok” elnevezésű fájlban kérjük feltüntetni: a jeligét, a pályamű címét, a szerző teljes (polgári) nevét, e-mail címét és telefonszámát, valamint azt a nyilatkozatot, hogy helyezés elérése esetén a megjelentetéshez hozzájárul.

A pályaművet tartalmazó dokumentumban a szerző kilétére utaló információ nem szerepelhet, csak a jelige, a zsűri részére kizárólag a beérkezett pályaművek kerülnek továbbításra. Elfogadott formátumok: RTF/DOC/DOCX. A beküldött pályamű megérkezéséről visszajelzést küldünk. A pályázattal kapcsolatosan esetlegesen felmerülő kérdéseket a beküldési e-mail címen lehet feltenni.

A pályaműveket az Ügyészek Országos Egyesülete által felkért három fős zsűri bírálja el.

Az egyes történetekről külön véleményezést a zsűrinek nem áll módjában adni.

A zsűri nem értékeli a jeligés beküldés szabályait megsértő vagy hiányos, illetőleg az interneten vagy más formában korábban megjelent pályázatokat.

A pályázathoz minden szerzőnek jó munkát és ihletet kíván az Ügyészek Országos Egyesülete!

A pályázat letöltéséért kattintson ide.

 



Kulturális ajánlatok tagjainknak