Ügyészek Országos Egyesülete
MagyarEnglishDeutschland

 

 


Nemzetközi sportkapcsolatok


 

 

Négy Nemzet Ügyészeinek Futball Tornája

Németország (Karlsruhe)

Szlovákia (Pozsony)

Románia (Bukarest)

Olaszország (Róma)

 

 

elválasztó

 

Az Ügyészek Országos Egyesülete 2014. szeptember 4-6. napja között rendezte meg német, osztrák és szlovák kollégák részvételével a Négy Nemzet Ügyészeinek Futball Tornáját.

 

negy_nemzet_ugyeszeinek_futball_tornaja.png

 

A 2012 után ismét megrendezett tornán a német delegáció vezetője Rolf Hannich szövetségi legfőbb ügyész-helyettes, az osztrák delegációvezető Gerhard Jarosch bécsi megyei főügyész-helyettes, az Osztrák Ügyészek és Ügyésznők Egyesületének elnöke, az Ügyészek Nemzetközi Egyesületének (IAP) elnöke, a szlovák csapaté Mikuláš Gardecký eperjesi megyei vezető ügyész volt.

 

A tornát megelőző kulturális események során a vendégek részt vettek Budapesten a Legfőbb Ügyészség Dísztermében ünnepélyes keretek között megrendezett Finkey Ferenc Díj átadáson, ellátogattak a Parlamentbe, illetve rövid városnézésen vettek részt.

 

A 2014. szeptember 6. napján a Balatonlellei Sportegyesület műfüves pályáján lezajlott Futball Tornán játékvezetőként működött közre többek között Kenéz István Balatonlelle polgármestere is.

 

A mindvégig a fair play szellemében zajló tornán az alábbi eredmények születtek:

 

Németország - Ausztria 3:1

Szlovákia - Magyarország 4:0

Németország - Szlovákia 1:2

Ausztria - Magyarország 0:6

Németország - Magyarország 1:1

Ausztria - Szlovákia 1:4

 

A torna végeredménye:

 

1.

Szlovákia

3

0

0

10-2

9 pont

2.

Magyarország

1

1

1

7-5

4 pont

3.

Németország

1

1

1

5-4

4 pont

4.

Ausztria

0

0

3

2-13

0 pont

 

A torna legjobb kapusa a német, míg legjobb játékosa a szlovák csapatból került ki.

 

nnuft_kupak.png

 

 

 elvĂĄlasztĂł.png

 

Németország (Karlsruhe) 1

 

1992 óta minden év tavaszán útra kel az Ügyészek Országos Egyesületének futballcsapata - az egyesület tagjai közül meghívott, illetve delegált vendégek kíséretében, akik a lelkes szurkolótábort alkotják - azzal a céllal, hogy Karlsruhéban a torna díját, a német szövetségi főügyész vándorkupáját elnyerje.

 

A hagyománnyá fejlődött kapcsolat 1990-ben, kalandos módon kezdődött. A taxisblokád napján indult útnak az ügyészek csapata dr. Györgyi Kálmán legfőbb ügyész úr vezetésével az innsbrucki nemzetközi labdarúgó tornára. A blokádot sikeresen "áttörve", Szlovákián keresztül, a tervezett délutáni órák helyett éjfélkor érkezett meg a magyar delegáció. A viszontagságos utazás azonban nem viselte meg a sportolókat, és megnyerték a tornát.

 

Legfőbb ügyész úr kezdeményezésére 1991-ben Magyarország látta vendégül az osztrák, valamint a karlsruhe-i és kölni ügyészek együttesét, majd 1992-tól kezdődően, immár tizenhét év óta, Karlsruhe. 

 

1992.jpg


A hosszú hétvége szerda esti budapesti indulással kezdődik, majd egy határ menti városban elköltött közös vacsora mellett nyílik alkalom arra, hogy az ország különböző megyéiben dolgozó ügyészek megismerkedhessenek egymással.

 

A csütörtök reggeli érkezést követően keretprogramban gondoskodnak vendéglátóink a szombati tornáig terjedő idő tartalmas eltöltéséről. A kimerítő és feszes napirend ismereteink bővítése mellett, bevallottan a sportolók fárasztását is célozza. A házigazdák ez utóbbi törekvése azonban mindeddig kudarcot vallott.

 

A programokat illetően tekintve, hogy Németország ipari nagyhatalom, kimeríthetetlen forrást jelentenek a szervezők számára a különböző gyár- és üzemlátogatások. Magyarra fordíthattuk a termelés és gyártás módszerét autó-, traktor-, kamion-, vagy villamos gyárban, de ismerkedhettünk az olajfinomítás. vagy a gyógyszerkészítés precíz technológiájával is.


A futballal kapcsolatos érdeklődésünket és igényünket is figyelembe vették vendéglátóink. Alkalmunk nyílt az évek során a Karlsruhe SC stadionján kívül a müncheni Allianz Arena megtekintésére is, a csapat öltözőjével és VIP páholyokkal egyetemben, persze azzal a szigorú kikötéssel, hogy a gyepre még fényképezés céljából sem szabadott rálépni.


Delegációnkat hivatali ideje alatt rendszeresen elkísérte programjaira Kay Nehm szövetségi főügyész úr, és felesége is, akik a sportegyesület lelkes támogatói voltak. Jelenlétükkel együtt járt a személyi védelmüket ellátó testőrsereg, hiszen a szövetségi főügyész tisztsége az RAF (Rote Armee Fraktion) terrorcselekményektől terhelt 70-es évekbeli merényletek következtében a legveszélyesebbek közé tartozik.2

 

A terrorizmus elleni harc fő vezetőjeként, az akkori szövetségi főügyész, Siegfried Buback, a RAF szemében szimbolikus személlyé vált. 1977. április 7 -én reggel 9.00. órakor, miközben munkahelyére tartott, Buback szövetségi államügyészt, és két kísérőjét, Wolfgang Göbel-t és Georg Wurster-t lelőtték".

 

Négy hónappal a Buback elleni gyilkosságot követően, 1977. augusztus 25-én a főügyészség épülete ellen tervezett merényletet az RAF. A rakétatámadás azonban egy rosszul beállított időzítő miatt meghiúsult. Azon a napon Kay Nehm is az épületben tartózkodott.

 

Buback utódja 1977-től 1990-ig Kurt Rebmann volt, őt követte Alexander von Stahl, aki a Bad Kleinen-i" balul sikerült akció miatt kényszerült lemondásra. 1994-ben került Kay Nehm a főügyészi székbe azzal a céllal, hogy a hivatal elődje által okozott megcsappant tekintélyét visszaállítsa.

 

A hallgatag, jó humorú Kay Nehm szövetségi főügyész úr 1994. február 7-étől 2006. május 31-i nyugdíjba vonulásáig töltötte be magas hivatalát.

 

1999.jpg

 

A hagyományos programban szombaton délelőtt városnézés, illetve a korábbi években, igény szerint, a büntetés-végrehajtási intézet megtekintésére nyílt lehetőség. Ez utóbbit 2007 évben látogattuk utoljára. A kezdeti időkhöz képest szemmel látható volt a biztonságtechnikai fejlődés. A cellák tiszták, nem zsúfoltak, TV-vel felszereltek. A fogvatartottak foglalkoztatása és képzése is megoldott az intézeten belül. Feltűnt számunkra, hogy a kihallgató szoba előtt nagyméretű akváriumot helyeztek el, mint kiderült, nem véletlenül. Ezzel is a letartóztatottak kihallgatás előtti izgalmát próbálják csökkenteni, mivel a várakozás perceiben önkéntelenül az akváriumot, és az úszkáló halakat figyelik, mely nyugtató hatással bír.

 

Délelőtt 11 órától kezdődően jöhet a lelkes szurkolás és a foci, mely minden nyelven egyforma! Késő délutánig zajlanak a mérkőzések, majd este 19 órakor, a közös vacsora keretében szervezett díjátadóval zárul vendégeskedésünk.


Karlsruhe 1.jpg

 

A magyar ügyészek kezdeti sikereit, még udvarias mosollyal nyugtázták német vendéglátóink. Úgy vélték, hogy a vándorkupa elvitelével következő évi meghívásunkat szerettük volna biztosítani. Időközben ez a mosoly lassan lefagyott az arcukról, hiszen összesen 9 alkalommal nyertük meg a tornát.

 

Karlsruhe.jpg

 

Végezetül, álljon itt elismerésül valamennyi játékos neve, aki a 17 év alatt a csapat sikeréhez hozzájárult, és akiknek köszönhetően 1992, 1994, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2006 és 2009 években a kupát is elhozhattuk:


Karlsruhe 2011 - 1.jpg

 

Angeli László, Bartók Béla, Budai Gyula, Burka Tibor, Csaba Attila, Cseh László, Falvai Zsolt, Fejes Péter, Furman Sándor, Hadházi Sándor, Havas Sándor, Heffner Gábor, Hegedűs András, Horváth Imre, Karasz Zoltán, Kordé Csaba, Kovácsfi László, Lacsán István, Orbán György, Pamuki Gábor, Petró Csaba, Pigniczki József, Pintér István, Sahin-Tóth István, Szinay István, Varga Árpád, Zsíros Zsolt. 

 


1 Az ÜOE sportügyvivője, dr. Bűdi László visszaemlékezései és dr. Emmert Mária: Tolmácsélmények Karlsruheban című (az Ügyészek Lapja 2009/5. számában megjelent) cikke alapján

2 Miután Andreas Baader és Ulrike Meinhof, a RAF szellemi vezetői abból a célból, hogy a forradalmi baloldali harcukat fegyveres eszközökkel folytassák, illegalitásba vonultak, az akkori főügyész, Siegfried Buback irányította az ellenük folyó nyomozást.

 

 elválasztĂł.png

 

Szlovákia (Pozsony)

 

 

A Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészségének meghívására 2011. november 17-én magyar ügyészségi delegáció utazott Pozsonyba.

 

A dr. Sódor István Fővárosi Fellebbviteli Főügyész Úr által vezetett delegációhoz csatlakozott az ÜOE futballcsapata is, mely a magyar színeket képviselve részt vett a harmadik alkalommal - a tragikus körülmények között elhunyt korábbi szlovák legfőbb ügyész tiszteletére - megrendezésre került Milan Hanzel Emléktornán.

 

Ladislav Tichý, a szlovák legfőbb ügyész első helyettese által megnyitott teremlabdarúgó tornán a mieinken kívül a Cseh és a vendéglátó Szlovák Köztársaság Ügyészségeinek válogatottja, a szlovákiai bírák, ügyvédek, büntetés-végrehajtási alkalmazottak, a pozsonyi Jogi Kar oktatói és a pozsonyi közjegyzők csapata vett részt.

 

Válogatottunk mérlege 8-6-os gólkülönbség mellett 1 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség.

 

A torna fotoalbuma itt látható.

 

elválasztĂł.png 

 

Románia (Bukarest)

 

RÜS logo.jpg

  

A Romániai Ügyészek Sportegyesülete meghívására az Ügyészek Országos Egyesületének futballcsapata 2011. szeptember 2-4. napja között Bukarestbe látogatott.


 A Sportegyesület által szervezett programok során delegációnk látogatást tett a román Legfőbb Ügyészségen, illetve a Magisztrátusi Tanácsban,  megtekintette az újonnan emelt, 50 ezer néző befogadására alkalmas Nemzeti Arénát, illetve a világ második legnagyobb középületét, a román Parlamentet.

 

A Romániai Ügyészek Sportegyesületének és az Ügyészek Országos Egyesületének futballcsapatai között barátságos találkozóra került sor 2011. szeptember 3. napján Bukarestben, az egyetemi sportcentrum műfüves pályáján.

 

A kihelyezett román és magyar lobogók előtt felsorakozott csapatok a himnuszok elhangzása után zászlót cseréltek, majd elkezdődött a mérkőzés.

  

A Sportegyesület elnöke, Marian Trusca által vezetett - a bukaresti megyei ügyészségi ügyészekre épülő, de kerületi ügyészségi ügyésszel, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elhárítására szakosodott ügyészségi ügyésszel, valamint a Petrozsényi Ítélőszék mellett működő ügyészségi kollégával kiegészített - román csapat kezdte jobban a mérkőzést, hiszen ők szerezték meg az első találatot. A mieink, az első, majd a második gólra is tudtak válaszolni, sőt - az út során megfáradt, új összeállításban szereplő - focicsapatunk 3 góllal megfordította az eredményt, s elhúzott 5-2-re! A mérkőzés ezen szakaszában a román csapat próbált kapaszkodni, melynek meglett az eredménye, hiszen a csapatok az első félidő után 5-4-es magyar vezetéssel vonultak az öltözőbe.

 

A második félidő elején a román válogatott az első félidő végéről áthozott lendületét folytatva ontotta a gólokat. A játékrész második felében - bár mindkét csapatnak voltak helyzetei, kapufái - további gólok nem születtek, így alakult ki a végig sportszerű meccsen a 7-5-ös végeredmény.


EgyĂĽttes.JPG 

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Legfőbb Ügyész Úrnak és a Katonai Főügyészségnek utazásunkhoz nyújtott támogatásáért.

 

elválasztó.png

 

Olaszország

 

Az ÜOE futballválogatottja az olasz ügyészek által alakított futballválogatottal a Kriminálexpo keretében rendezett labdarúgótornákon találkozott. 

1998 novemberében az ÜOE csapata látogatott Olaszországba, s a Róma melletti Rietben nagypályán Csanády Zsolt triplájával 3-0-ra megnyerte az olasz kollégák elleni mérkőzést.