Ügyészek Országos Egyesülete
MagyarEnglishDeutschland

 


Kétoldalú nemzetközi kapcsolatok


 

 

 

                                         
   Ausztria          
»  
       
     Kazahsztán   »
       
     Kína   »
       
     Németország      »
       
     Románia   »

 

 

Ausztria

 

Az Európai Legfőbb Ügyészek Szervezetének 2012. május 24-26. napján Budapesten megrendezett találkozóján a Nemzetközi Ügyészi Egyesületet (IAP) a Végrehajtó Bizottság tagja, az Osztrák Ügyésznők és Ügyészek Egyesületének (OÜÜE) elnöke, Gerhard Jarosch, a Bécs Megyei Főügyész helyettese képviselte.


A budapesti látogatása jó alkalmat adott arra, hogy Egyesületünk és az OÜE közötti kapcsolatfelvétel megtörténjen.

 

A 2012. május 26. napján a Budai Várnegyedben létrejött találkozón Egyesületünket dr. Matécsa Artemon, az ÜOE elnöke és Takácsné dr. Diófási Ágnes, az ÜOE nemzetközi alelnöke képviselte.

 

A szívélyes hangulatú találkozó jó kiindulópontja volt az ÜOE és az OÜÜE közötti gyümölcsöző kapcsolatnak.

 

Kazahsztán


kazahsztán.jpg

 

A világ 9. legnagyobb területű ország, (a mindössze 16 milliós) Kazahsztán 1997 óta új fővárossal büszkélkedhet. A korábban a Bajkonur Űrközpontról híres ország fővárosa, Asztana, modern épületeivel, sugárútjaival már-már szintén egy űrállomásra hasonlít.

 

A fővároshoz hasonlóan a Kazahsztáni Ügyészi Egyesület (KÜE) is egy fiatal, 2009. novemberében önkéntesen létrehozott politikamentes szervezet, melyet azzal a céllal alakítottak meg, hogy - a kölcsönös bűnügyi jogsegély, továbbá egyéb szakmai feladatok végrehajtásának hatékonysága érdekében - kapcsolatokat építsen ki nemzetközi ügyészi szervezetekkel. Emellett a KÜE figyelmet fordít a szakmai etika és az etikai kódexben foglaltak betartására, az ügyészi munka függetlenségének biztosítására és segít a nemzeti regionális és a nemzetközi kapcsolatok létesítésében.


Egyesületünk nemzetközi ügyekért felelős alelnöke, Takácsné dr. Diófási Ágnes - hazánkat képviselve - részt vett az Asztanában 2011. október 4-6. napja között megrendezett, közép-európai és közép-ázsiai ügyészségek számára tartott 6. Regionális IAP Konferencián.


A konferencia alkalmat adott arra, hogy az Egyesületeink között létesített kapcsolat megállapodással megerősítve folytatódjon tovább. Az ÜOE és a KÜE közötti megállapodást alelnök asszony mellett kazah részről a KÜE tanácsának elnöke, Iogaz Merkel írta alá.

  

na

 

Az Ügyészek Országos Egyesülete a 200 ezres kínai ügyészi kar delegációját fogadta, s látta vendégül 2011. szeptember 22-25. napja között.


A delegáció vezetője a miniszteri rangb
an lévő Zhang Geng úr volt, aki a Kínai Ügyészek Szövetségének alelnöke, a Kínai Ügyészek Irodalmi és Művészeti Szövetségének (KÜIMSZ) elnöke, a Kínai Legfőbb Ügyész korábbi első helyettese, a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferencia Oktatási, Tudományos, Kulturális, Egészségügyi és Sport Bizottságának elnök-helyettese.


 Kína - A delegáció fogadása.jpg

 

A delegáció tagja volt többek között Gao Baojing (a Pekingi Városi Ügyészség vezető ügyészének első helyettese, egyben a KÜIMSZ elnök-helyettese), Xu Ming (Jilin Tartomány főügyészének első helyettese, a KÜIMSZ alelnöke), Long Mei (a Kínai Legfőbb Ügyészség Nemzetközi Osztályának csoport-vezetője), Chen Huaian (Anhui Tartomány főügyészének első helyettese, a Kínai Kalligráfusok Szövetségének tagja).


             Kína - A delegáció.JPG

 

A delegáció érkezését követő napon az Igazságügyi Palotában dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr fogadta a delegációt, melyhez csatlakozott Gai Jian budapesti kínai nagykövet asszony. A találkozó során a kínai vendégek aktív érdeklődése mellett bemutatásra kerülta magyar ügyészség.

 

A találkozót követően Elnökségünk jelenlétében ismertettük Egyesületünk történetét, tevékenységét.


             Kína - Az ÜOE bemutatkozása 2.JPG

 

Az ebédet követően vendégeink számára kulturális ügyvivőnk, dr. Szabó Eszter tárlatvezetésével bemutatásra került az "Alkotó ügyészek - ügyészségi alkotók" kiállítás. A Kínai Ügyészek Irodalmi és Művészeti Szövetségének küldöttsége nagy érdeklődéssel tekintette meg a kiállítást, hiszen a delegáció tagjai között találkozhattunk kalligráfussal, énekessel, jinghu (kéthúros hangszer) művésszel.

 

A délutáni programok keretében ellátogattunk a Parlamentbe, majd este az Operettszínházba szervezett vacsora keretében vendégeink ízelítőt kaptak a zenés műfaj egyik hungarikumából, az operettből.

 

Az Egyesületünk által szervezett kulturális programok másnap Visegrádon a Fellegvár megtekintésével, majd szentendrei városnézéssel, s a Kovács Margit kerámia-kiállítás meglátogatásával folytatódott.

 

A gödi főzőversenyen a küldöttséget dr. Szabó Ferenc Pest megyei főügyész úr fogadta.
A csapatok bográcsából, s - a kínai vendégek nagy megelégedésére szolgáló - pálinkás kupicáiból kínált kóstolókat követően a főzőverseny múlt évi győztesének, a Legfőbb Ügyészség Személyügyi Osztályának vendégei lehettünk.


A szakmai témákat is igénylő kínai vendégeink számára a Dunai Vizirendészet hajóján Budapest felé haladva bemutatásra került a vizirendészet munkája.

 

A magyarországi látogatás utolsó napján vendégeinknek bemutattuk Budapest nevezetességeit, s ellátogattunk a Magyar Nemzeti Galériába.

 

A kínai delegáció vezetőjével folytatott tárgyalások során elhangzottak alapján az ÜOE és a KÜIMSZ között a kölcsönösség alapján jelentetjük meg folyóiratainkban az ügyészi alkotásokat, illetve az IAP-ban együttműködünk az ügyészek művészeti tevékenységének pártolása érdekében.

 

elválasztó.png

 

Az Ügyészek Országos Egyesületének 7 fős delegációja 2013. június 22-24. napja között részt vett a Sandong tartománybeli Jinanban a Nemzetközi Korrupcióellenes Hatóságok Szervezetének (IAACA) V. Nemzetközi Szemináriumán, amelynek témája az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének (UNCAC) VI. fejezetében foglalt "Technikai Segítségnyújtás és Információcsere" volt. A szemináriumon előadást tartott az ÜOE nemzetközi alelnöke, Takácsné dr. Diófási Ágnes is.    

 

A delegációt fogadta Prof. Cao Jianming a Kínai Népi Köztársaság legfőbb ügyésze is.   

 

           ÜOE delegáció Kínában 2013.06.22..jpg

 

A szemináriumot megelőzően 2013. június 17-21. napja között a delegáció Pekingben viszonozta a Zhan Geng úr által vezetett 7 fős, a Kínai Ügyészek Irodalmi és Művészeti Szövetsége delegációjának 2011. szeptemberi magyarországi látogatását.

 

A Szövetség tagjaival való találkozás mellett delegációnk látogatást tett a Pekingi Főügyészség 1. számú körzetében, ahol előadások és filmvetítés keretében az ügyészség korrupció elleni tevékenységéről kapott tájékoztatást.

 

A kulturális programok során az ÜOE delegációja ellátogatott a Pekingi Nemzeti Múzeumba, a Nemzeti Képtárba, a Királyi és a Nyári Palotába, az Olimpia Stadionba és Úszócsarnokba, valamint a Nagy Falhoz.

 

A magyar-kínai kapcsolatok következő állomásaként a közeljövőben az Ügyészek Országos Egyesülete Budapesten fogadja Zhejiang tartomány ügyészeinek 6 fős delegációját.

 

Németország 1

 

1992 óta minden év tavaszán útra kel az Ügyészek Országos Egyesületének futballcsapata - az egyesület tagjai közül meghívott, illetve delegált vendégek kíséretében, akik a lelkes szurkolótábort alkotják - azzal a céllal, hogy Karlsruhéban a torna díját, a német szövetségi főügyész vándorkupáját elnyerje.

 

A hagyománnyá fejlődött kapcsolat 1990-ben, kalandos módon kezdődött. A taxisblokád napján indult útnak az ügyészek csapata dr. Györgyi Kálmán legfőbb ügyész úr vezetésével az innsbrucki nemzetközi labdarúgó tornára. A blokádot sikeresen "áttörve", Szlovákián keresztül, a tervezett délutáni órák helyett éjfélkor érkezett meg a magyar delegáció. A viszontagságos utazás azonban nem viselte meg a sportolókat, és megnyerték a tornát.

 

Legfőbb ügyész úr kezdeményezésére 1991-ben Magyarország látta vendégül az osztrák, valamint a karlsruhe-i és kölni ügyészek együttesét, majd 1992-tól kezdődően, immár tizenhét év óta, Karlsruhe. 

 

1992.jpg


A hosszú hétvége szerda esti budapesti indulással kezdődik, majd egy határ menti városban elköltött közös vacsora mellett nyílik alkalom arra, hogy az ország különböző megyéiben dolgozó ügyészek megismerkedhessenek egymással.

 

A csütörtök reggeli érkezést követően keretprogramban gondoskodnak vendéglátóink a szombati tornáig terjedő idő tartalmas eltöltéséről. A kimerítő és feszes napirend ismereteink bővítése mellett, bevallottan a sportolók fárasztását is célozza. A házigazdák ez utóbbi törekvése azonban mindeddig kudarcot vallott.

 

A programokat illetően tekintve, hogy Németország ipari nagyhatalom, kimeríthetetlen forrást jelentenek a szervezők számára a különböző gyár- és üzemlátogatások. Magyarra fordíthattuk a termelés és gyártás módszerét autó-, traktor-, kamion-, vagy villamos gyárban, de ismerkedhettünk az olajfinomítás. vagy a gyógyszerkészítés precíz technológiájával is.


A futballal kapcsolatos érdeklődésünket és igényünket is figyelembe vették vendéglátóink. Alkalmunk nyílt az évek során a Karlsruhe SC stadionján kívül a müncheni Allianz Arena megtekintésére is, a csapat öltözőjével és VIP páholyokkal egyetemben, persze azzal a szigorú kikötéssel, hogy a gyepre még fényképezés céljából sem szabadott rálépni.


Delegációnkat hivatali ideje alatt rendszeresen elkísérte programjaira Kay Nehm szövetségi főügyész úr, és felesége is, akik a sportegyesület lelkes támogatói voltak. Jelenlétükkel együtt járt a személyi védelmüket ellátó testőrsereg, hiszen a szövetségi főügyész tisztsége az RAF (Rote Armee Fraktion) terrorcselekményektől terhelt 70-es évekbeli merényletek következtében a legveszélyesebbek közé tartozik.2

 

A terrorizmus elleni harc fő vezetőjeként, az akkori szövetségi főügyész, Siegfried Buback, a RAF szemében szimbolikus személlyé vált. 1977. április 7 -én reggel 9.00. órakor, miközben munkahelyére tartott, Buback szövetségi államügyészt, és két kísérőjét, Wolfgang Göbel-t és Georg Wurster-t lelőtték".

 

Négy hónappal a Buback elleni gyilkosságot követően, 1977. augusztus 25-én a főügyészség épülete ellen tervezett merényletet az RAF. A rakétatámadás azonban egy rosszul beállított időzítő miatt meghiúsult. Azon a napon Kay Nehm is az épületben tartózkodott.

 

Buback utódja 1977-től 1990-ig Kurt Rebmann volt, őt követte Alexander von Stahl, aki a Bad Kleinen-i" balul sikerült akció miatt kényszerült lemondásra. 1994-ben került Kay Nehm a főügyészi székbe azzal a céllal, hogy a hivatal elődje által okozott megcsappant tekintélyét visszaállítsa.

 

A hallgatag, jó humorú Kay Nehm szövetségi főügyész úr 1994. február 7-étől 2006. május 31-i nyugdíjba vonulásáig töltötte be magas hivatalát.

 

1999.jpg

 

A hagyományos programban szombaton délelőtt városnézés, illetve a korábbi években, igény szerint, a büntetés-végrehajtási intézet megtekintésére nyílt lehetőség. Ez utóbbit 2007 évben látogattuk utoljára. A kezdeti időkhöz képest szemmel látható volt a biztonságtechnikai fejlődés. A cellák tiszták, nem zsúfoltak, TV-vel felszereltek. A fogvatartottak foglalkoztatása és képzése is megoldott az intézeten belül. Feltűnt számunkra, hogy a kihallgató szoba előtt nagyméretű akváriumot helyeztek el, mint kiderült, nem véletlenül. Ezzel is a letartóztatottak kihallgatás előtti izgalmát próbálják csökkenteni, mivel a várakozás perceiben önkéntelenül az akváriumot, és az úszkáló halakat figyelik, mely nyugtató hatással bír.

 

Délelőtt 11 órától kezdődően jöhet a lelkes szurkolás és a foci, mely minden nyelven egyforma! Késő délutánig zajlanak a mérkőzések, majd este 19 órakor, a közös vacsora keretében szervezett díjátadóval zárul vendégeskedésünk.


Karlsruhe 1.jpg

 

A magyar ügyészek kezdeti sikereit, még udvarias mosollyal nyugtázták német vendéglátóink. Úgy vélték, hogy a vándorkupa elvitelével következő évi meghívásunkat szerettük volna biztosítani. Időközben ez a mosoly lassan lefagyott az arcukról, hiszen összesen 9 alkalommal nyertük meg a tornát.

 

Karlsruhe.jpg

 

Végezetül, álljon itt elismerésül valamennyi játékos neve, aki a 17 év alatt a csapat sikeréhez hozzájárult, és akiknek köszönhetően 1992, 1994, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2006 és 2009 években a kupát is elhozhattuk:


Karlsruhe 2011 - 1.jpg

 

Angeli László, Bartók Béla, Budai Gyula, Burka Tibor, Csaba Attila, Cseh László, Falvai Zsolt, Fejes Péter, Furman Sándor, Hadházi Sándor, Havas Sándor, Heffner Gábor, Hegedűs András, Horváth Imre, Karasz Zoltán, Kordé Csaba, Kovácsfi László, Lacsán István, Orbán György, Pamuki Gábor, Petró Csaba, Pigniczki József, Pintér István, Sahin-Tóth István, Szinay István, Varga Árpád, Zsíros Zsolt. 

 


1 Az ÜOE sportügyvivője, dr. Bűdi László visszaemlékezései és dr. Emmert Mária: Tolmácsélmények Karlsruheban című (az Ügyészek Lapja 2009/5. számában megjelent) cikke alapján

2 Miután Andreas Baader és Ulrike Meinhof, a RAF szellemi vezetői abból a célból, hogy a forradalmi baloldali harcukat fegyveres eszközökkel folytassák, illegalitásba vonultak, az akkori főügyész, Siegfried Buback irányította az ellenük folyó nyomozást.


Románia

 

A Romániai Ügyészek Sportegyesülete meghívására Egyesületünk futballcsapata 2011. szeptember 2-4. napja között Bukarestbe látogatott.

 

A Sportegyesület által szervezett programok során delegációnk látogatást tett a Legfőbb Ügyészségen, illetve a Magisztrátusi Tanácsban, megtekintette az újonnan emelt, 50 ezer néző befogadására alkalmas Nemzeti Arénát, illetve a világ második legnagyobb középületét, a román Parlamentet.


Iustitia.JPG

 

A bukaresti látogatás során delegációnk találkozott a Romániai Ügyészek Egyesületének elnökével, Constantin Sima-val (aki 2005. évi Kriminálexponkon előadást tartott). A találkozó során áttekintettük a két egyesület közötti együttműködés lehetséges területeit.

 

Látogatásunk fénypontja a román és magyar egyesületi válogatottak összecsapása volt, melyre az Egyetemi sportcentrum műfüves pályáján került sor.


A parlamentben.JPG

 

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Legfőbb Ügyész Úrnak és a Katonai Főügyészségnek utazásunkhoz nyújtott támogatásáért.