Ügyészek Országos Egyesülete
MagyarEnglishDeutschland

 

 

Köszöntjük az ÜOE honlap „Nemzetközi kapcsolatok” menüpontjának
látogatóit!

 

E menüpontban a →Nemzetközi Ügyészi Egyesület (IAP)[1] a → Kétoldalú kapcsolatok, a →Budapesti Nemzetközi Ügyészi Szeminárium, → Külföldi szakirodalom ügyészek számára és a  →Nemzetközi hírek, események, valamint az → Egyéb nemzetközi események rovatok érhetőek el.

 

A „Nemzetközi kapcsolatok” menüpontot az ÜOE nemzetközi alelnöke az ÜOE Nemzetközi Bizottságának[2] támogatásával szerkeszti. Elsődleges célunk, hogy az ügyészek munkáját, tájékozottságát bővítő, olyan dokumentumokat, előadások anyagát tegyük közzé, amelyek magyar nyelven más forrásból nem érhetőek el. Ezek körében a honlap célul tűzte ki elsősorban az IAP által kidolgozott, valamint általa támogatott, a világ különböző pontján dolgozó ügyészek munkáját és szaktudását tükröző dokumentumok tartalmi, vagy részletes fordítását.

 

Az, ami ezekben a dokumentumokban – más nemzetközi dokumentumokkal való összehasonlításban –  különleges, amellett, hogy magyar nyelven csak itt érhetőek el, az az, hogy ezek kifejezetten ügyészi megközelítésből tárgyalják az adott témát: annak érdekében születtek, hogy az ügyészek munkáját segítsék.

 

Az IAP ajánlások és irányelvek a nemzetközi figyelmet nem kötelező jellegűkkel vonják magukra. Az ajánlások és a vélemények szakmai segéd anyagként - erre nyitott szemek és fülek részére -  készültek: amellett, hogy a comman law jogrendszerekben a közvetlen jogalkalmazást is segíthetik, az ún. „civiljogi jogrendszerekben” (mint pl.: Magyarországon) elsősorban kiváló betekintésül szolgálnak a jogalkalmazó ügyészek számára: tartalmazzák az adott témában szakavatott és elismert ügyészek munkáit, esetlegesen a jogalkotás számára is nyújtanak egy adott szabályozási területen megoldási javaslatot.  

 

Néhány dokumentumot – fordítás hiányában - csak eredeti - elsősorban angol nyelven - teszünk közzé, (az angol zászlóra kattintással elérhetőek), hiszen egyre több egyesületi tag (és leendő egyesületi tagJ) kolléga rendelkezik az ennek hasznosításához szükséges nyelvismerettel. ( Itt jegyzem meg, hogy nagyon szívesen vesszük, ha egy-egy idegen nyelvű anyagban elmélyülő kolléga lefordít egy-egy cikket, amelynek örömmel biztosítanánk helyet a honlapon.)

 

A megújult honlap 2012. szeptember hónapban indul, így a menüpontok frissítéséről a szerkesztők gondoskodnak. A rendelkezésünkre álló nagymennyiségű anyag miatt a menüpont a honlap indulásakor csupán ezen anyagok egy részét tartalmazza. 

 

Jó böngészést kívánunk!

 

Reméljük, hogy megnyeri az olvasók tetszését a menüpont!
Az érdeklődők javaslatait és észrevételeit, kérdéseit a lenti e-mail címre várjuk!

 

Takácsné dr. Diófási Ágnes

ÜOE nemzetközi alelnök

diofasi.agnes@mku.hu[1] International Association of Prosecutors

[2] Az ÜOE Nemzetközi Bizottság tagjai: dr. Venczl László elnök, dr. Rahói Mária titkár, dr. Steiner Tibor, dr. Vastagh Gerda és dr. Zólyomi Gábor tagok (2012. május)