Kulturális ajánlat


Mit ajánlanál ismerőseidnek, kollégáidnak?


Meghívó kulturális eseményre

 

 

elválasztó.png

 

Mivel töltötted a szabadidődet, milyen élmény ért, hogyan kapcsolódsz ki a fárasztó és idegeinket próbáló munkánkból?

Mit ajánlanál ismerőseidnek, kollégáidnak?

 

E rovatunkban azt kérdezem tagtársainktól, hogy mi volt az a kulturális esemény, amelyen az utóbbi időben részt vett, amely kikapcsolta, feltöltötte, élményekkel gazdagította mindennapjaikat, amit szívből ajánl.

 

Elsőként dr. Nánási László, Bács-Kiskun megyei főügyészt kérdeztem erről, aki köztudottan több jogtörténelmi tárgyú könyv és tanulmány szerzője, s aki saját tapasztalataim szerint mindig fel tudja hívni olyan érdekességekre a figyelmemet, amely mellett nála nélkül elmentem volna.

Most a kérdésemre meglepő választ adott. Rá a közelmúltban a legnagyobb hatással a Jankovics Marcell által készített Az ember tragédiája című rajzfilm volt.

 

Lássuk, mit is kell tudni erről a filmről? A rajzfilm bemutatója 2011. december 8-án volt, tehát még látható a magyar mozikban. Jankovics Marcell 1988-ban kezdte és 23 év alatt készítette el a madáchi eredeti szöveg felhasználásával a rajzfilmet, amelyet DVD megjelenésre szánt, azonban a gyártók véleménye alapján a mozis bemutatásról nem akart lemondani.

 

A rajzfilm sajátos felfogásban ábrázolja Ádám és Lucifer kapcsolatát, dialógusaik Ádám belső monológjaiként jelennek meg, ezért ekkor nem mozog a rajzfilmfigurák szája sem: „Lucifer valójában Ádám része, árnyéka, fontos, hogy a néző rájöjjön, Ádám egyben Lucifer is” vallja az alkotó.

 

A film nagyrészében hűen követi a madáchi darab felvonásait. Az egyes színek képi megformálásai az adott kornak megfelelő formavilágban jelennek meg, így pl. az egyiptomiban a papírusztekercsekről ismert alakok, az athéniben a görög vázákon megjelenő motívumok, míg a rómaiban a pompeji falfreskók és mozaikok megoldásai uralják a jelenetet. Az animáció ugyanakkor túl is lépett a szövegen, mert  Jankovich filmjében a történelemben a jelenlegi korhoz közeledve a mai világunkig húzta az emberi élet megjelenítését, így pl. felvillannak a XX. század kegyetlen diktatúráinak vagy a fogyasztói társadalomnak képei. A rajzfilm narrátorai között olyan neves művészek találhatóak, mint Szilágyi Tibor, Usztics Mátyás, Bertalan Ágnes és Molnár Piroska, akik szépen tolmácsolják a tragédia veretes nyelvét. A Tragédia súlyához méltó a zenei aláfestés is, az egész művet Mozart Requiemje fogja össze.


Ugyanakkor kitartás kell a megtekintéséhez, mert az időtartama 160 perc. A főügyész úr azt is kiemelte, - „hazabeszélve” - hogy a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készültek a rajzok.

 

elválasztó.png

 

Meghívó kulturális eseményre


Merkl Zsuzsa festőművész kiállítása 2012. október 7. és 2012. november 4. napja között a budapesti Unio Gallery-ben