Ügyészek Országos Egyesülete
MagyarEnglishDeutschland

Ünnepi küldöttgyűlés és fotókiállítás az Igazságügyi Palotában

 

Az Ügyészek Országos Egyesülete 2015. évben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Az jubileumi év zárórendezvényeként az ünnepi küldöttgyűlésre 2015. november 19. napján - az 1990-es alakuló küldöttgyűlés helyszínén - az Igazságügyi Palota Dísztermében került sor, ahol többek között a történeti fotókiállítás mellett díjátadásokra is sor került. 

A rendezvényt megelőzően a vendégek a Díszterem előterében az Egyesület 25 éves múltjára visszatekintő fotókiállítást tekinthettek meg.

 

Az ünnepi küldöttgyűlés résztvevőit a Legfőbb Ügyészség képviseletében dr. Eperjes Krisztián főtitkár és Derk Kuipers a Nemzetközi Ügyészi Egyesület főtitkára köszöntötte, majd az Ügyészek Országos Egyesületének elnöke dr. Matécsa Artemon mondott ünnepi beszédet.

 

A Pásztor Anita és Broskó András Lajos alkotta duó, a Natty Notes jazz előadását követően került sor a 2015. évi Finkey Ferenc-díjak átadására.

 

A képzőművészeti kivitelezésű emlékérem a Munkácsy Mihály-díjas - a Munkácsy Mihály-díjat készítő - Kiss György szobrász és éremművész, míg az adományozást igazoló okirat mellé járó érem Szabó Géza ötvösmester alkotása.

 

A 2015. évben Finkey Ferenc-díjban részesült: dr. Kissné dr. Maár Sarolta, dr. Bánhegyi Gábor és dr. Nánási László.

 

A díjakat az Ügyészek Országos Egyesületének elnöke, dr. Matécsa Artemon adta át ismertetve a rövid laudációkat.

 

Az ünnepi küldöttgyűlés keretében került sor az Ügyészek Országos Egyesülete által a jubileumi év alkalmából kiírt novellaíró pályázat eredményhirdetésére.

 

A pályázatra érkezett 120 pályamű közül a zsűri az alábbi novellákat díjazta:

III. helyezett:

Dr. Kamarás Katalin: Szombat, amikor hétfő helyett péntek volt

II. helyezett:

Dr. Farkasdy Róbert: Zöld nyolcas

I. helyezett:

Zay Péter: Aurea mediocritas

 

A díjak átadását követően a résztvevők az első helyezést elért novellát Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színművésznő kitűnő előadásában hallgathatták meg.

 

Az ünnepi küldöttgyűlést a jubileumi év és a Finkey Ferenc-díjasok tiszteletére rendezett állófogadás zárta.

 

A küldöttgyűlést megtisztelte jelenlétével többek között Dr. Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, illetve a Magyar Bírói Egyesület elnöke, dr. Makai Lajos, a Nemzetközi Ügyészi Egyesület korábbi alelnöke, dr. Bócz Endre, valamint az Ügyészek Országos Egyesületének megjelent korábbi elnökei, dr. Máriánné dr. Molnár Mária, dr. Hegedűs András, dr. Fónay Tamás, s számos korábbi Finkey Ferenc-díjas.