Nemzetközi sportkapcsolatok


 

 

 

Szlovákia

Románia

Olaszország

 

 


 

 

Szlovákia

 

 

ÜEO csapat nyert Pozsonyban.png

 

Mgr. Milan Hanzel CSc. 1994-ben lépett a nagypolitikába, amikor Jozef Moravčík kormányában elvállata az igazságügyi miniszteri posztot. A legfőbb ügyészi tisztséget 1999 és 2004 között töltötte be.  A 61 éves nyugalmazott szlovák legfőbb ügyészt 2008-ban hunyt el a dunaszerdahelyi járásbeli Bodak község üdülőkörzetében, amikor fűrészelés közben rádőlt egy fa. 

Egy évvel  halála után, 2009 novemberében az UčPS (Tanult Jogi Társadalom Egyesület) által az egész jogásztársadalom felé meghírdetésre került az a teremlabdarúgó torna, mely azóta minden évben megrendezésre került. A tornával több szempontból is elérték a szervezők céljukat, hiszen az eseménnyel - mely rendszerint Milan Hanzel családjának részvételével zajlik - rendszeres emléket állítottak a karizmatikus személyiségnek, melyen valamennyi jogászi hivatásrend képviselteti magát.

Az első emléktornán nemcsak Milán Hanzel szlovákiai kollégái tisztelői jelentek meg, de azon részt vett dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész is

A következő évi tornán már az Ügyészek Országos Egyesülete futballválogatottja is részt vett, s harmadik helyezést ért el. 

A 2011-es tornát - melyet Ladislav Tichý, a szlovák legfőbb ügyész első helyettese nyitott meg - csapatunk 1 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség mellett 8-6-os gólkülönbséggel az 5. helyen zárta, s ezt az eredményt érte el a IV. Milan Hanzel emléktornán is.  

A következő tornán csapatunk ismét felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A 2014-es teremlabdarúgó tornát 5. helyen zártuk, majd egy év szünet után elérkezett a 2016-os év, amikor megtört a jég...

A 2016. november 20. napján Pozsonyban a HANT Arénában megrendezett futballtorna résztvevőit az Egyesületünk elnöke, dr. Matécsa Artemon köszöntötte.   

Az „A” csoportban a szlovák közjegyzők, végrehajtók, egyetemi tanárok, az Igazságügyi Minisztérium, valamint a cseh ügyészek, míg a „B” csoportban a szlovák bírók, ügyészek, ügyvédek, a Jogászegylet (UčPS), valamint az ÜOE csapata mérték össze tudásukat.

A nyolcadik alkalommal megrendezett tornát megelőzően öt alkalommal szerepelt csapatunk, s kétszer 3., háromszor 5. helyet szerzett.

Válogatottunk a csoportmérkőzéseket szoros eredményekkel, de veretlenül hozta. 

A csoportmérkőzések eredményei:

ÜOE - Bírók (SLK) 2:1

ÜOE - Ügyészek (SLK) 2:2

ÜOE - Ügyvédek (SLK) 1:0

ÜOE - Jogászegylet (SLK) 2:0

A döntőben válogatottunk a cseh ügyészek csapatával találkozott. A várakozásokkal ellentétben a találkozó nem hozott nagyobb izgalmakat, mint a csoporttalálkozók, hiszen a legnagyobb gólkülönbséggel, 3:0-ra éppen ezen a meccsen nyert csapatunk. 

Csapatunk teljes diadalt aratott, hiszen a torna gólkirálya 6 góllal dr. Gubala Ádám Miklós, míg a torna legjobb kapusa dr. Kakuja Tamás lett. A heteslövő versenyen dr. Dobos Péter második helyen végzett.

A tornagyőzelemmel csapatunk 52 pontjával feljött az örökranglista második helyére, a szlovák ügyészek (68 pont) mögé, megelőzve a szlovák ügyvédek csapatát.

A torna végeredménye:

1. ÜOE 10:3 13 pont

2. Ügyészek (CZ)  10:8 9 pont

3. Igazságügyi Minisztérium (SLK)   8:5 8 pont

4. Ügyészek (SLK)   9:8 8 pont

5. Jogászegylet (SLK)   9:6 8 pont

6. Egyetemi tanárok (SLK)   5:6 6 pont

7. Végrehajtók (SLK)   6:5 6 pont

8.  Ügyvédek (SLK)   1:6 4 pont

9. Bírók (SLK)   4:9 3 pont

10. Közjegyzők (SLK)   5:11 3 pont

Aztán a következő évben Pozsonyban, a változatosság kedvéért ismét, immár negyedik alkalommal lett 5. a magyar csapat. 

Csapatunk díjazott játékosai: 
- 2010: dr. Heffner Gábor (a magyar csapat legjobbja) 
- 2011: dr. Csanády Zsolt (a magyar csapat legjobbja)
- 2012: dr. Heffner Gábor (a magyar csapat legjobbja), dr. Kordé Csaba (büntetőlövések) 
- 2013: dr. Angeli László (a magyar csapat legjobbja), dr. Kakuja Tamás (legjobb kapus), 
- 2014: dr. Angeli László (a magyar csapat és a torna legjobbja)
- 2016: dr. Gubala Ádám Miklós (a torna gólkirálya), dr. Kakuja Tamás (legjobb kapus)
- 2017: dr. Kiss Árpád (a torna legjobb játékosa)

 

 


 

 

Románia

 

 

A Romániai Ügyészek Sportegyesülete meghívására Egyesületünk futballcsapata 2011. szeptember 2-4. napja között Bukarestbe látogatott.

A Sportegyesület által szervezett programok során delegációnk látogatást tett a Legfőbb Ügyészségen, illetve a Magisztrátusi Tanácsban, megtekintette az újonnan emelt, 50 ezer néző befogadására alkalmas Nemzeti Arénát, illetve a világ második legnagyobb középületét, a román Parlamentet.


Iustitia.JPG

 

A bukaresti látogatás során delegációnk találkozott a Romániai Ügyészek Egyesületének elnökével, Constantin Sima-val (aki 2005. évi Kriminálexponkon előadást tartott). A találkozó során áttekintettük a két egyesület közötti együttműködés lehetséges területeit.

Látogatásunk fénypontja a román és magyar egyesületi válogatottak összecsapása volt, melyre az Egyetemi sportcentrum műfüves pályáján került sor. 

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Legfőbb Ügyész Úrnak és a Katonai Főügyészségnek utazásunkhoz nyújtott támogatásáért.

 

 


 

 

Olaszország

 

 

Az ÜOE futballválogatottja az olasz ügyészek által alakított futballválogatottal a Kriminálexpo keretében rendezett labdarúgótornákon találkozott. 

1998 novemberében az ÜOE csapata látogatott Olaszországba, s a Róma melletti Rietben nagypályán Csanády Zsolt triplájával 3-0-ra megnyerte az olasz kollégák elleni mérkőzést.