Ügyészek Országos Egyesülete
MagyarEnglishDeutschland

Emléktábla avatás és helytörténeti előadások a Szolnoki Törvényszéken

 

A Szolnoki Törvényszék épületének I. emeleti aulájában 2015. április 15-én ünnepélyes körülmények között, az ügyészi, ügyvédi és bírói hivatásrend képviselőinek részvételével emléktábla avatásra, visszaállításra került sor.

 


 

A jeles eseményen felavatott, az első világháborúban elesett, valamint a vörösterror áldozatául esett jogászok emlékét őrző eredeti márványtáblák 1922. június 25-én kerültek kihelyezésre a „törvényház emeleti főtermi bejáratának két oldalán”, azonban a történelem viharában 1946-ban eltávolították azokat. Az eredeti emléktáblák elvesztek, azonban eredeti helyük és pontos szövegük levéltári anyagokban fennmaradt. Ennek köszönhetően, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár munkatársainak közreműködésével, az Ügyészek Országos Egyesülete, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara, valamint a Magyar Bírói Egyesület összefogásának eredményeként sor kerülhetett azok rehabilitációjára.

 

Az ünnepélyes eseményt Dr. Pongrácz Zsolt törvényszéki bíró, a Szolnoki Törvényszék büntető kollégiumvezetője, a Magyar Bírói Egyesület Szolnoki Tagszervezetének elnöke, a törvényszék történeti munkacsoportjának vezetője nyitotta meg. Az eseményen felszólalt Dr. Séllei Imre ügyvéd, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara elnöke és Dr. Lánczi Rajmund ügyész, az Ügyészek Országos Egyesülete Szolnoki Tagszervezetének elnöke. Az előadók az emlékezés, az értékmegőrzés és értékközvetítés fontossága mellett, a hivatásrendek közötti kölcsönös tisztelet jelentőségére hívták fel a figyelmet.

 

Az ünnepség záróakkordjaként a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara képviseletében Dr. Séllei Imre elnök és Dr. Gulyás Zoltán ügyvéd, az Ügyészek Országos Egyesülete Szolnoki Tagszervezete képviseletében Dr. Lánczi Rajmund elnök, a Szolnoki Törvényszék képviseletében Kissné dr. Szabó Judit elnök, végezetül a Magyar Bírói Egyesület Szolnoki Tagszervezete képviseletében Dr. Pongrácz Zsolt elnök helyezte el az emlékezés koszorúját.

 

Az ünnepséget követően, a törvényszék I. emeleti dísztermében az érdeklődők Dr. Cseh Géza, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár főlevéltárosának A vörösterror áldozatai, valamint Bojtos Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár levéltárosának Bírák, ügyészek, ügyvédek 1922-2015. című, kivetített anyagokkal gazdagon illusztrált előadását hallgathatták meg.

 

A rendezvényről fotókat az alábbi linkre kattintva talál.

 


forrás: www.birosag.hu